Capitolul XIII din Raportul OADO pe anul 2012

09 DECEMBRIE 2012 – ALEGERI ŞI ALEGĂTORI

într-o Românie unde nimic nu seamănă cu normalitatea

 

 

            România, o ţară plină de efervescenţă electorală, şi-a început această campanie electorală pentru alegeri generale – Parlamentare – cu 7 (şapte) luni în urmă, odată cu căderea în Parlament, în urma unei moţiuni de cenzură, a Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, mai precis, în luna martie a acestui an.

            Victoria U.S.L.-ului în Parlament a dus, inevitabil, la o schimbare şi rebrenduire a P.D.L.-ului, la demisii şi noialegeri în partid, la apariţia de noi indivizi care să recredibilizeze imaginea, destul de şifonată, a tot ce a însemnat până în acel moment partidul de guvernământ.

            Pe aceleaşi idei de schimbare a imaginii, PDL şi-a încropit o alianţă alcătuită din două formaţiuni care aproape că nu sunt cunoscute în opinia electoratului român, precum Forţa Civică a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Naţional Tărănesc, Creştin Democrat – aripa domnului Aurelian Pavelescu, la care s-a alăturat prin uşa din dos şi Partidul de extremă dreapta Noua Republică, al mai tânărului politician nonconformist Mihail Neamţu, alianţă numită A.R.D. (Alianţa România Dreaptă), care are şi o siglă nu mai puţin semnificativă pentru ideea de nou – o inimă –  dedesubtul căreia stă scris, cu majuscule, „Să repornim inima României”.

            Şi U.S.L.-ul şi-a început în trombă campania electorală odată cu preluarea guvernării de la junii P.D.L.-ului conduşi timp de două luni de, la fel de tânărul, Mihai Răzvan Ungureanu, anunţând cu surle şi trâmbiţe reîntregirea, în două etape (prima la începutul verii şi a doua la sfârşitul anului), a salariilor şi pensiilor tăiate de Guvernul Boc cu doi ani în urmă.

            Mai face ceva U.S.L.-ul, aproape şocant pentru lumea politică europeană şi cea de peste ocean, şi anume, la sfârşitul lunii iunie 2012 îl suspendă, printr-o acţiune în forţă, în numai trei zile, pe Preşedintele statului, Traian Băsescu, astfel încât Referendumul din luna următoare să fie cel puţin un preambul sau o repetiţie pentru aceste alegeri generale care, indubitabil, vor da o nouă configuraţie Parlamentului României şi, implicit, viitorului Guvern.

            După ce Referendumul s-a „fâsâit” prin reîntoarcerea la Palatul Cotroceni a Domnului Traian Băsescu, chiar dacă s-au prezentat la vot opt milioane şi jumătate de electori, Guvernul a trecut imediat la programarea alegerilor parlamentare care a dat startul la campania electorală, chiar dacă legal ea trebuia să înceapă cu 45 de zile înainte de data stabilită pentru alegeri.

            Lupta electorală de azi se dă practic între două blocuri mari electorale – U.S.L. şi A.R.D. şi un partid tânăr şi nou, care a intrat pe arena politică în ultima oră, dar bine cotat, aparţinând unui patron de televiziune – „OTV”, în persoana domnului Dan Diaconescu, pe care de altfel îl regăsim în sigla partidului – PP-DD (Partidul Poporului-Dan Diaconescu) şi formaţiunea culturală a minoriţăţii maghiare din România – UDMR, precum .şi alte câteva „partide de buzunar” care, conform ultimelor sondaje de opniie, nu depăşesc între 1 şi 3% din preferinţele electoratului, partide precum PRM sau PNG.

            O campanie mai mizerabilă, mai abjectă, mai plină de agresiune verbală şi fizică, chiar nu am mai văzut. În această campanie s-a încercat momirea electoratului cu produse alimentare sau tot felul de obiecte care mai de care mai năstruşnice, dacă nu chiar indecente, precum prezervative.

            Am avut de-a face cu tot felul de hărţuiri de persoane şi distrugeri de materiale promoţionale, de către persoane care ocupă tot spaţiul politic, indiferent de culoare.

            Au apărut drept candidaţi pentru un mandat de senator ori de deputat în colegiile uninominale tot felul de personaje sinistre şi ciudate, în spatele cărora există suspiciuni de lipsă de moralitate, de verticalitate sau de decenţă, de corupţie şi implicare în crima organizată.

            Alegătorii noştri, care au trecut anul acesta prin tot felul de stări sufleteşti, de la satisfacţia de a merge la vot şi a-şi alege pe plan local candidatul preferat, până la faza când l-a văzut înscăunat în fotoliul de primar, la cea de a merge la vor pentru demiterea Preşedintelui, acţiune în urma căreia au constatat că voturile lor au fost ignorate şi irosite. Ba chiar mai mult, s-au trezit cercetaţi de organele D.N.A. şi chestionaţi de ce s-au prezentat la Referendum !

            Mă întreb, ce sentimente traumatizante au suportat o bătrânică sau un bătrânel, care au trăit şi au îmăbrânit fără să plece nicăieri de cele mai multe ori, decât la primărie, şcoală sau biserică, într-o comunitate pe care nu a deranjat-o niciodată, când s-au trezit puşi să jure cu mâna pe Biblie că vor spune adevărul şi nu vor ascunde nimic din ceea ce ştiu, în condiţiile în care asemenea lucru pentru ei înseamnă o mare ruşine,  sau o mare dezonoare !?!

            Firesc, un asemenea om pe care l-ai suspus la un astfel de tratament, nu poate decât să-l facă să trăiască un sentiment de reală deziluzie şi de deznădejde, chiar spaimă, că ar fi făcut cu adevărat ceva rău în societate, ba chiar să renunţe, fără niciun comentariu, de a participa la o eventuală nouă chemare la activităţi de tip civic, cum ar fi exprimarea votului său.

            Pe un asemenea scenariu, aproape apocaliptic, vom avea în câteva zile alegeri, pe cât de murdare şi uneori mincinoase prin mesajul transmis şi a promisiunilor lipsite de acoperire ale aceloraşi politicieni care de 20 de ani încoace ne stabilesc şi ne fac agenda de zi cu zi. Dar, totuşi,  aceste alegeri pot fi imprevizibile, marcând – de ce nu – un nou început.

 

            Ne-o fi oare mai bine după acest moment crucial pntru mulţi şi de mare aşteptare ?!?

 

– – – – – – – – – – –

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: