RAPORTUL OADO- VIZITĂ PRINTRE OCCIDENTALI

Este de ajuns o excursie de lucru, de 7 zile, în care să trecem rând pe rând prin Ungaria, Austria, Germania, Olanda și Belgia şi să putem aprecia ce diferenţe imense există între ei şi noi.
Astfel, odată trecut de granița cu Ungaria am simțit din nou lejeritatea și disciplina traficului rutier. Am putut observa, cu uimire faptul că românii se adaptează impecabil contițiilor de trafic, respectând cu rigoare regulile de circulație și conduită rutieră.
Am observat de asemenea cum fiecare parcare era impecabilă din punct de vedere al igienei, comparabil cu cele din România.
Așadar, aceeași oameni, într-un alt mediu se comportă exemplar, sunt capabili să respecte regulile, să urmeze căile cele mai potrivite pentru a nu ieși în evidență prin indisciplină.
De ce oare acest aspect lipsește în România ?
Tocmai pentru că lipsește o bază în acest sens, lipsește controlul, interesul unor autorități care ar trebui să fie responsabile !
Tocmai pentru că în România, asistații sociali sunt folosiți în cu totul și cu totul alte scopuri față de oamenii din statele mai dezvoltate; În România există primari care se folosesc de serviciile acestor bieți oameni pentru propria afacere; cazuri în care asistații sociali își primesc dreptul la remunerație în schimbul muncii prestate în favoarea primarului, în curtea, gospodăria, afacerea acestuia, remunerație din bani publici.
Românii sunt oameni muncitori, drept dovadă, mare parte din camioanele care circulă pe străzile din Europa sunt conduse de români.
Dacă nivelul de trai din România ar fi direct proporțional cu munca și efortul depus, am putea constata cu ușurință că suntem statul cu cel mai bine remunerați cetățeni; însă eficiența muncii lasă de dorit!
Spre deosebire de Olanda, unde indiferent de poziția socială pe care o are o persoană, biletul de ordine este respectat cu strictețe ! Cafelele, ciocolata sau băuturile fine nu ușurează cu nimic situația, nici măcar nu schimbă ordinea la ghișeu.
Cum se face că în România, pentru a realiza ceva, venitul în urma unei afaceri se împarte cu oameni care în mod normal ar trebui să-și facă treaba ?
Tot în Olanda, stând de vorbă cu un reprezentant al unei bănci am aflat că dacă un bătrânel nu știe să folosească un card bancar, angajatul băncii este obligat să-i arate acest lucru, fără a primi în schimb o ciocolată.
Situația la noi stă însă cu totul altfel ne-am obișnuit să facem daruri în schimbul unor lucruri pe care funcționarii sunt obligați să le presteze tocmai prin atribuțiile de serviciu și astfel i-am obișnuit și pe funcționari, care au ajuns la stadiul de a pretinde aceste daruri ca și cum ar face o favoare în schimbul acesteia, chiar dacă este obligat la acea acțiune.
Mulți cetățeni români nu cunosc faptul că angajații unor instituții publice sunt la dispoziția publicului, având ca atribuții principale bunul mers al lucrurilor, acordarea de informații și asistență în domeniu.
Așa a ajuns românul să încerce să le știe pe toate, trăind cu teama că nefiind la curent cu o informație, cineva poate abuza de naivitatea acestuia, lucru care de altfel se întâmplă destul de frecvent.
Mulți cetățeni sunt defavorizați tocmai pentru că nu își cunosc drepturile, ba mai mult decât atât, sunt sceptici în ce privește judecarea unor cazuri în mod corect de către instanța de judecată, în care poate ar avea câștig de cauză.
E dureros faptul că suntem deseori victime ale unor abuzuri ale reprezentanților unor insituții, care de fapt ar trebui să ne fie de folos.
Belgia este o țară nu tocmai mare ca și teritoriu, dar care ”a furat” multe lucruri de la vecina mai dezvoltată, Olanda, detașându-se totuși de ”umbra” acesteia astfel, în Belgia există afaceri foarte frumoase, companii de prestigiu, în general comercializând utilaje, mașini de tot felul, vehicule, dar având și o agricultură și un domeniu zootehnic de excepție.
În Belgia, un indicator important în domeniul afacerilor este punctualitatea, seriozitatea, încrederea și respectul reciproc.
Spre deosebire de România, în Belgia o factură fiscală nu necesită ștampila societății emitente, indiferent de valoarea acesteia, nici măcar la tranzacțiile bancare nu e nevoie de ștampilă, semnătura fiind totalmente credibilă și pertinent, lucru care dovedește că seriozitatea oamenilor nu este deloc pusă la îndoială, nu este știrbită !
Unde mai punem faptul că stând de vorbă cu doamna Maria, o româncă stabilită în Olanda este angajată într-o funcție publică, la Prefectura unui oraș, fără vreo influență asupra conducerii instituției, doar în urma unui interviu prealabil și având la bază o experiență anterioară și un curriculum vitae compatibil ?
Realizăm cu stupoare că prin orice fapte de favorizare, defavorizare, promovare, defăimare sau nedreptate, ne îngreunăm situația, corupția ducând la mijloace nedrepte și cu un efect deosebit de usturător asupra tuturor !
Chiar dacă germanii sunt niște oameni rigizi, destul de reci în comparație cu noi, românii, sunt de o punctualitate ieșită din comun, având un respect deosebit față de țara lor, față de toate lucrurile care le sunt puse la dispoziție.
Cum se face că Germania, țara cu cele mai multe autostrăzi din spațiul european, nu percepe taxă auto pentru autovehicule, iar noi suntem nevoiți să plătim taxe pentru niște drumuri impracticabile în multe zone ?
Nu cumva suntem puși sub o presiune total defavorabilă ? suntem supuși autorităților, angajaților acestora, și vizibil afectați de o dominație comunistă care ne face tot mai claustrofobi !
Suntem un popor extrem de valoros, avem o țară incomparabil mai frumoasă și bogată decât multe state europene, suntem capabili, suntem isteți, descurcăreți, muncitori, dar ne lipsește cu desăvârșire profesionalismul !
Am ajuns să ne inculpăm unii pe alții, să ne incriminăm.
Cu cât suntem mai autocritici, cu atât ne scade nivelul de performanță, suntem tot mai puțin încrezători în ce privește o schimbare de viziune, de comporament, de conduită și interes general.
În Viena, pe lângă multitudinea de turiști, o ambianță de excepție, un loc în care diferența dintre clasele sociale este sesizabilă în mod evident, dar nu se face simțită. Oamenii de un rang social mai înalt nu își permit să treacă peste culoarea roșie a semaforului, să conducă beți sau fără permis, având siguranța unei cunoștințe care ”rezolvă” situația, indiferent de gravitatea ei. Austriecii nu își permit să sfideze legea.
În Amsterdam, grandomania lipsește cu desăvârșire, lipsesc mașinile decapotabile, turele interminabile prin centru cu mașinile puternice; pe lângă o viață sănătoasă întreținută de mișcarea fizică, olandezii folosesc bicicleta ca pe un instrument în mod frecvent, inginerii neavând nevoie de șofer pentru a ajunge la birou.
Există o suită de lucruri simple care fac dierența. Percepția valorilor ocupă un loc important în ce privește strategia de dezvoltare a unui stat, a unei comunități, a unei familii de asemenea.
Multe din țările dezvoltate își promovează cu întâietate și cu strictețe produsele, indiferent dacă acestea sunt alimentare sau nealimentare. Astfel, magazinele, piețele, expozițiile, târgurile din țările occidentale sunt pline de produse proprii, autohtone.
Aceasta este o măsură pe care țările dezvoltate au luat-o demult în vederea stabilizării economiei și eficientizării producției proprii, a asigurării locurilor de muncă !
Un sfert din populația țării a trecut măcar odată granița către occident, dar cine ar trebui oare să treacă granița pentru a vedea diferența dintre o țară pusă la punct, unde ordinea este ordine pentru fiecare cetățean, unde regulile sunt legi, iar respctul este înnăscut, cu excepțiile de rigoare ?
Cum am putea să importăm civilizația, buna credință, respectul, încrederea, respectarea drepturilor omului, igiena și conștiința ?
Cum am putea importa relațiile interumane, eficiența, siguranța și dragostea de țară ?
Cum am putea importa păreri care spun și cred cu tărie că influența politică este dispensabilă ?
Nu trebuie să fim ca nimeni, nu trebuie să urmăm vreun șablon, trebuie doar să fim noi, să ne respectăm țara, neamul, tricolorul, imnul, să fim raționali, conștiincioși, morali și să ne cunoaștem limitele, buna funcționare a lucrurilor depinde de societatea civilă și de conducătorii unui stat deopotrivă !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: